Pyszności klasztorne i regionalne

Widok na butelki z nalewkami

PIWO CYSTERSKIE
Tradycja wyrobu klasztornego piwa ze szczyrzyckiej wody źródlanej sięga XVII wieku. Jednak współcześnie zakon nie zajmuje się już piwowarstwem. Reprezentująca go firma Dominium jest natomiast właścicielem licencji na popularne na rynku polskim piwo Frater, opracowane wedle starych, cysterskich receptur.

PRODUKTY BENEDYKTYŃSKIE
Seria delikatesowych produktów spożywczych, wytwarzanych według dawnych – uratowanych od zapomnienia – receptur i tradycji klasztornych mnichów. Są wśród nich wędliny, nabiał, ryby, pieczywo, miody, przetwory owocowe, susze ziołowe, soki, syropy, słodycze, alkohole, a nawet kosmetyki. Wszystkie są sporządzane tradycyjnymi metodami, bez konserwantów i sztucznych barwników. Wyjątkowy charakter benedyktyńskich produktów podkreślają tradycyjne opakowania. Swoją ideę dzielenia się doświadczeniem klasztornym Benedyktyni realizują lokalnie i globalnie, rozwijając sieć sklepów w kraju i zagranicą.

BALSAM KAPUCYŃSKI
Recepturę balsamu kapucyńskiego krakowscy bracia otrzymali z Czech na początku XX w., podobno jako dziękczynienie za opiekę nad zakonnikiem z praskiego klasztoru, zranionym podczas I wojny światowej. Balsam produkowany jest nieprzerwanie od prawie stu lat i rozprowadzany jako naturalny preparat wzmacniający organizm i kojący bóle. Jego popularność i renoma trwa od czasów międzywojennych, a w XXI w. na tyle wzrosła, że w 2005 roku bracia kapucyni postanowili zwiększyć produkcję. Wytwarzaniem balsamu zajmuje się tradycyjnie kustosz receptury – jedyny zakonnik znający tajemnice składu specyfiku, stanowiącego mieszankę dobroczynnie działających ziół, miodu, propolisu i żywic balsamicznych o intensywnym zapachu i smaku.

SUŁKOWICKA KRZONÓWKA
Krzonówka to tradycyjna zupa wielkanocna, popularna w województwie małopolskim. W dniu 1 grudnia 2010 r. została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Dzięki temu, że gotuje się ją z wielu składników, jest gęsta i zawiesista. Powstaje na bazie serwatki z wędlin i różnego rodzaju mięs, kiełbasy, żeberek i boczku. Smaku nadaje jej dodatek chrzanu oraz jajka. Zupę, posypaną zieleniną, podaje się z chlebem.
 

KREMÓWKA PAPIESKA 
A było to tak: papież św. Jan Paweł II podczas pielgrzymki do Polski w 1999 r. odwiedził Wadowice i na spotkaniu z mieszkańcami miasta wspominał czasy swojej młodości, w tym słynne kremówki z nieistniejącej dziś cukierni Karola Hagenhubera. Cukiernicy wadowiccy (i nie tylko oni) nie mogli przepuścić takiej okazji marketingowej. I do tradycyjnej kremówki – czyli ciastka złożonego z dwóch płatków ciasta francuskiego i znacznej ilości kremu śmietankowego – dołożyli przymiotnik „papieska”.

 

Multimedia


 

Powiązane treści