Jesteś tutaj:

Małopolska Trasa Smakoszy

Małopolska Trasa Smakoszy

Widok na wnętrze drewnianej karczmy regionalnej
Małopolska Trasa Smakoszy to szlak regionalnych małopolskich karczm o najwyższym standardzie i jakości świadczonych usług. Obecnie szlak tworzy trzydzieści jeden karczm, które odznaczono certyfikatem „Regionalna Karczma Małopolski”. Każdej z nich przyznano też od jednej do trzech gwiazdek, w zależności od spełnienie przez obiekt określonych wymagań. W ocenie karczm brano pod uwagę wygląd lokalu, m.in. nawiązanie do tradycji regionalnej, higienę i czystość, udogodnienia dla klienta, jakość obsługi kelnerskiej, kartę dań, m.in. wykorzystanie produktów regionalnych, oraz elementy promocji i marketingu.

Restauracje Małopolskiej Trasy Smakoszy - miejsca o wyjątkowej, regionalnej architekturze i wystroju wnętrza, mające niepowtarzalny klimat, pachnące drewnem i serwujące specyficzne dla danego regionu potrawy - są niejako ambasadorami dziedzictwa kulinarnego Małopolski. W swoich przesiąkniętych zapachem mięsiw i przypraw ścianach, kuszą nie tylko kuchnią ale i historią, legendami oraz opowieściami snutymi przy blasku świec. Posiłek umila regionalna muzyka, a oko cieszy ludowy wystrój wnętrz i ubiór obsługi.

Zapraszamy na wędrówkę po karczmach regionalnych reprezentujących różne zakątki województwa, style i specjalności lokalne. Znajdziemy w nich dania z kuchni grup etnicznych: Górali Podhalańskich (kwaśnica, moskole, bryjka, hałuski, bombolki), Beskidzkich (kapusta z grochem, kołacze), i Pienińskich (bryndzonka, chłodnik po sromowsku, gałuski, fizoły ze śliwkami, kulasa ze spyrką, kołoc, grulanka zasmażana, pamuła, pęcok na wędzonce), Pogórzan (kaszanka, prołzioki, bordy, urkopek), Lachów (maczanka, kluski, łazanki, pierogi), Łemków (zalewajka, fuczki, adzymka, proziaki, oplacki, knysz, kiesełyca) i Krakowiaków (prażucha, żur, podpłomyki, kukiełki, spółka, zawijańce).

Podróż po szlaku odbywa się po siedmiu oddzielnych trasach:

  • Kraków i Wieliczka
  • Wzdłuż Zakopianki (od Krakowa droga krajowa nr 7, dalej za Rabką-Zdrój droga krajowa nr 47)
  • Skalne Podhale – wokół Zakopanego
  • Diabelska Babia Góra i anielska Lanckorona
  • Trzy krainy (Pieniny, Podhale, Spisz)
  • W kraju Lachów, Pogórzan i Łemków
  • Północna korona Krakowa – w stronę nadwiślańskich klimatów

Przecinają się one ze szlakami: „Architektury drewnianej” , „Zabytków UNESCO”, „Frontu wschodniego I wojny światowej”, „Wód mineralnych”, „Orlich gniazd”, „Kultury wołoskiej, a towarzyszą im liczne muzea, skanseny, pałace, zamki i parki rozrywki.

Lista rekomendowanych restauracji pozwoli zaplanować własne trasy, smakowicie okraszone lokalnymi smakołykami i atrakcjami turystycznymi Małopolski.

Karczmy Regionalne Małopolski:


•    Morskie Oko, Kraków
•    Skansen Smaków, Cholerzyn
•    Chochołowy Dwór, Jerzmanowice
•    Zagroda, Wygiełzów
•    Dzika Chata, Zawoja
•    Tabakowy Chodnik, Zawoja
•    Gazdowo Kuźnia, Zakopane
•    Krupowa Izba, Zakopane
•    Zapiecek, Zakopane
•    Dwór, Niedzica
•    Bartna Chata, Stróże
•    Gościnna Chata, Wysowa-Zdrój
•    Cichy Kącik, Krynica-Zdrój
•    Wesele, Kraków
•    W Starej Kuchni, Kraków 
•    Gościnna Chata, Kraków
•    Cekierówka, Kocmyrzów
•    Maciejówka, Czajowice
•    Klimtówka, Wolbrom
•    Rzym, Sucha Beskidzka
•    Karczma na Kocierzu, Targanice
•    Karczma Przy Młynie, Zakopane
•    Stek Chałupa, Zakopane
•    Szymkówka, Brzegi
•    Bacówka, Jaworki
•    Rohatyna, Cholerzyn
•    Halit, Wieliczka
•    Karcma U Borzanka, Nowy Targ
•    Siwy Dym, Rabka-Zdrój
•    Gospoda Galicyjska, Nowy Sącz
•    Gospoda Magurska, Małastów


Zapraszamy na Małopolską Trasę Smakoszy, gdzie przeżycia kulinarne wzmacniane są niezwykłą aurą, gdzie można nie tylko doświadczyć przyjemności smakowych, ale i głębiej poznać region i jego specyfikę, wraz z atrakcjami turystycznymi, dziedzictwem historycznym i kulturowym.


Powiązane treści